Geen executoriale titel voor boetes op van grond van grosse notariële akte


De notariële akte, waarin een vaststellingsovereenkomst is vastgelegd levert geen executoriale titel op indien de akte niet de weg aangeeft, langs welke wijze de grootte van het verschuldigde bedrag kan worden vastgesteld.

Regelmatig wordt er voor gekozen om een minnelijke regeling vast te leggen in een notariële akte. Dit heeft als voordeel, dat je daarmee een executoriale titel in handen hebt ingeval de wederpartij zijn of haar verplichtingen niet nakomt. Met andere woorden: je hoeft niet meer langs de rechter om executiemaatregelen te kunnen treffen, maar kunt direct een deurwaarder inschakelen.

Uit de uitspraak van de Rechtbank Gelderland van 21 januari jl. volgt, dat het van groot belang is hoe de afspraken precies zijn verwoord en in het bijzonder hoe een mogelijk verschuldigd bedrag dient te worden vastgesteld.

Partijen (A en B) hadden in deze casus “ kort gezegd“ een geschil over de manier waarop percelen werden gebruikt voor het exploiteren van een manege. Ter beëindiging van het geschil was een vaststellingsovereenkomst gesloten, waarin was opgenomen op welke wijze de percelen door A mochten worden gebruikt. Bij gebruik, dat hiervan afweek was een boete verschuldigd.

B meende vervolgens op enig moment, dat A in strijd met de gemaakte afspraken handelde en een boete van EUR 150.000 verschuldigd was. Omdat A de boete niet vrijwillig voldeed heeft B executoriaal beslag laten leggen. A startte daarop een procedure en vorderde onder meer opheffing van het beslag op straffe van een dwangsom. De vordering werd toegewezen. De redenering van de rechtbank komt er in het kort op neer, dat in de akte niet geregeld is op welke wijze precies op bindende wijze te eniger tijd zal worden vastgesteld dat één van de met boetes bedreigde bepalingen is overtreden en dus boetes verschuldigd zijn. Nu dit niet is opgenomen heeft de grosse geen executoriale kracht, aldus de rechtbank.

Hoe had dit voorkomen kunnen worden? Door bijvoorbeeld een bepaling op te nemen, waarin partijen ermee instemmen dat de constateringen door een partij en/of een derde van overtreding van één van de met boetes bedreigde bepalingen zal gelden als volledig bewijs en dat dit ook zal gelden met betrekking tot de omvang van de daaruit resulterende vorderingen.


Bron:

Mr. D. Martens

Ploum Lodder Princen
Blaak 28
3011 TA Rotterdam
Postbus 711
3000 AS Rotterdam

Terug naar het overzicht

Gerechtsdeurwaarders

Dhr. S.J.M. Booms
Dhr. S.J.M. Booms
Gerechtsdeurwaarder
T: 0314-323366
E: sbo@schmitzbooms.nl